torsdag den 29. august 2013

Ægte fynsk brunsviger!

Den fynske brunsviger er et af de rigtig gode barndomsminder fra familiebesøg på Fyn. Desværre er den ikke rigtig til at opdrive andre steder i landet. Her i nordjylland er den i hvert fald ikke god. Bagerens version er tør og kedelig. Jeg har også selv forsøgt mig med mange opskrifter, men de har aldrig rigtigt kunne leve op til barndommens fynske brunsviger - indtil nu!! Endelig har jeg fundet en god opskrift på en svampet og fugtig brunsviger! Jeg er GLAD! Opskriften har jeg fundet på en anden fin blog Sesam, Sesam og du kan finde den lige her.


tirsdag den 27. august 2013

Sensommerkrig og mirabelleparadis!




Selvom det betyder at sommeren snart er slut, så er der altså noget helt fantastisk ved sensommer og høsttid. Farverne ændrer sig og bliver varmere. Jeg elsker det!



Vi har fundet et lille mirabelle-paradis, hvilket nydes i fulde drag! Jeg må vist også hellere få lavet lidt mirabellemarmelad.

onsdag den 21. august 2013

Nyt ynglingsforklæde!






Forklædet hedder Karen og hun er smuk! Hun er kreeret af den dygtige Maria med bloggen Prinsesseliv, hvor du også kan anskaffe dig sådan en yndig sag.

NU skal der snart bages!

tirsdag den 20. august 2013

Sensommer








En sensommeraften i en lokal park med en flaske rødvin, et tæppe og en slackline - og naturligvis den smukke aftensol. Silas er på ferie hos bedsteforældrene så vi har lidt kærestetid. 









mandag den 19. august 2013

Cremet lakrids-hindbær kage



Jeg har da helt glemt at dele en lækker opskrift!

I juli var vi til bryllup i Norge, da kærestens søster skulle giftes. Jeg var så heldig at få lov til at bage kagen og denne gang skulle det ikke være fondant kreationer, men bare en ren smagsoplevelse.
Efter en del forsøg endte jeg op med en opskrift på en lækker cremet kage med en sprød bund dækket af et tyndt lag hvid chokolade med frysetørrede hindbær, en mousse med lakrids, lime og flødeost og til sidst toppet af med hindbærgele.

Lakrids-hindbær drøm:

Bund:

125 g hvedemel
75 g marcipan
1 spsk flormelis
100 g smør
1 æggeblomme

Chokolag:
150 g hvid chokolade
1 spsk frysetørrede hindbær

Mousse:

3 blade husblas
4 pasteuriserede æggeblommer
2 spsk lakrids
140 g sukker
saft af 3 limefrugter
200 g flødeost
2 dl piskefløde

Gele:

hindbær 300 g
2 dl. vand
Sukker
3 blade husblas




Fremgangsmåde:

Bund:
Riv marcipan og bland det med hvedemel og flormelis. Dereftes smuldres blødt smør i og til sidst samles dejen med æggeblommen.
Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir. Jeg bagte den flat på en bageplade og skar den derefter ud så den passede præcis til min form. Husk bare at skær den ud imens den stadig er varm for ellers bliver den lidt hårdt og svær at skære pænt ud.
Bag ved 200 grader i ca. 15 minutter. Den skal kun blive gylden. Skær ud og lad køle.

Læg bunden i en form som er foret med konditor plastik / husholdningsfilm / opsprættet frysepose, således at fyldet ikke hænger fast på formen når den fjernes. Se evt. billedet ovenover.

Chokolag:
Temperer den hvide chokolade og tilsæt frysetørrede hindbær.
Smør blandingen ud over den afkølede bund og lad det størkne i køleskabet.

Lakridsmousse:
Husblas sættes i blød i 5-10 minutter i rigeligt koldt vand.

Sukker, æggeblommer og lakridspulver piskes til det er lækkert og luftigt (Ca. 8 minutter afhængigt af din maskine).
Pisk flødeosten i massen.
Limefrugterne presses og saften varmes op til kogepunktet i en gryde.
Tag gryden af varmen og tilsæt husblas - lad det køle lidt af.
Hæld derefter blandingen ned i æggemassen i en tynd stråle imens der piskes.
Fløden piskes til let skum (i en anden skål) og vendes derefter sammen med ægge/oste-massen.
Hæld massen over det stivnede chokoladelag på kagen og stil på køl i nogle timer til det er stift.

Hindbær gele:
Imens koger du hindbær (gerne den frosne slags) med vand og sukker. Jeg målte ikke sukkermængden op. Den afhænger af syrligheden af hindbærene og din individuelle smag. Smag på det. Det skal være syrligt, men ikke så surt at din mund trækker sig forskrækket sammen!
Når bærene er kogt godt ud (10-15 min.) så sier du bærene fra, så du kun har saften. Du skal bruge 2 dl. saft.
Husblas udblødes i koldt vand i 5 min. og røres derefter ud i saften. Lad det køle af på køkkenbordet så det kun er stuetemperatur. Hvis du sætter det i køleskabet risikerer du at det stivner.

Når saften er afkølet og moussen er stivnet på kagen, så hæld saften over moussen er sæt forsigtigt kagen i køleskabet nogle timer - gerne natten over.

Tag forsigtigt kagen ud af formen og pil plastikken af. Skær kanterne pæne med din største og skarpeste kniv. Tør den af efter hvert snit så bliver det pænest. 





Kagerne blev pyntet med de fineste spiselige fuchsiaer fra svigermors have.


Det er ikke lige en kage man klasker sammen på 5 minutter, men jeg synes helt klart at den er umagen værd.
Jeg har selv sammensat den, men har fundet indspiration i "Kager, Desserter & Konfekt med hjertet" fra Odense Marcipan og især hos Mad Med Meninger.


lørdag den 17. august 2013

Syltede grønne tomater

Vi har enormt mange tomatplanter i en enormt lille have. De er endelig begyndt at blive røde og det er mægtig hyggeligt at nuppe en frisk tomat fra haven, MEN der kommer kun eftermiddags sol, hvilket betyder at de har taget så lang tid om at modne at de er blevet lidt melede i konsistensen. Derfor plukkede Silas og jeg 1,5 kilo grønne cherrytomater i dag og syltede dem!




Jeg ved endnu ikke hvordan de smager, da de skal stå et par uger endnu inden de bliver rigtig gode. Opskriften har jeg fundet her og skal da nok lige komme med en bedømmelse når de bliver prøvesmagt. Det duftede skønt så jeg glæder mig!
Hvis du har andre gode ideer til grønne tomater, så giv endelig lyd for der er stadig en million i haven!

torsdag den 15. august 2013

Liv og død

Haven blomstrer endnu og gør glad. Tomaterne er ved at modnes, de sene jordbær vokser på livet løs, ærterne giver stadig frugt og der går ikke længe inden blåbærene bliver blå!
I dag holder vi fri. Desværre er det blot for at tage til begravelse. Det er altså svært at forklare en 4-årig om døden. Heldigvis kan jeg sige at hans oldefar havde et langt og dejligt liv.


mandag den 12. august 2013

Comfort food + opskrift

Forleden så jeg et amerikansk madprogram om "comfort food", altså trøste/hygge mad. Det var nogle ekstremt fede kaloriebomber og jeg tænkte at det var klamt at der overhovedet fandtes et begreb som comfort food. Men ak... min dobbeltmoral fejler intet og fungerer upåklageligt!
I dag havde Silas nemlig en legekammerat med hjemme og vi bagte kanelsnegle sammen fordi det jo er så hyggeligt... Men det var først da jeg tog følgende foto til bloggen af min "aftenmenu" at det gik op for mig! Det ER jo comfort food! Pokkers!


Men det er godt! SÅ GODT!
Er i tvivl om jeg allerede har delt opskriften, men for en sikkerheds skyld kommer her opskriften på Jyllands bedste kanelsnegle! Intet mindre! Desværre kan jeg ikke finde min kilde! Opskriften står på en fedtet lap papir i køkkenskabet, så hvis du ved hvor herlighederne stammer fra, så giv endelig lyd.

Dej:
2,5 dl sødmælk
50 g. smør (rigtigt smør!)
25 g. gær
0,5 dl sukker
0,5 tsk salt
1 tsk kardemomme
400 g. hvedemel

Fyld:
150 g. stuetempereret smør (igen: rigtigt smør!)
2 dl. sukker
2 spsk. stødt kanel

Lun mælken, smelt smørret og hæld det i en skål sammen. Gær røres ud i blandingen når den er lillefinger varmt. Derefter røres sukker og salt i. Mel og kardemomme blandes og hældes ned til de øvrige ingredienser. Det æltes godt. Dejen skal gerne være lidt fugtigt og meget blød.
Lad hæve i 45 minutter.

Imens laves fyldet.
Blødt smør, sukker og kanel piskes grundigt sammen.

Dejen rulles ud til et rektangel og fyldet smøres godt ud over det hele. Det er en stor portion fyld, så lad være med at komme det hele på, hvis du ikke er til snask. Så rulles dejen til en lang pølse og den skæres ud til små snegle. Læg dem på en bageplade og giv dem et lille tryk med håndfladen.
Tænd ovnen på 220 grader og lade sneglene hæve ca. 20 minutter.
Pensl banditterne med æg og bag dem i 8-10 minutter afhængigt af din ovn og størrelsen på sneglene. De skal bare blive lysebruge i kanten.

Og så bliver godt bagværk aldrig ringere af at blive serveret på oldemors gamle porcelæn!

søndag den 11. august 2013

Kærlighed ved første skud!

Jeg er blevet forelsket igen! I ham her lækkerbassen:


Hr. Olympus E-PL5! Mit gamle trofaste Nikon kunne desværre ikke mere, så det blev skiftet ud med denne lækre sag. Jeg skal stadig lære ham bedre at kende, for han har mange skjulte kvaliteter, men det er jo bare sjovt! Især når man har en lille model at øve sig på ;-)



onsdag den 7. august 2013

Vi slacker! (eller prøver...)

Vi forsøger at udnytte det sidste af sommeren og har derfor leget en del udenfor og så er det jo ekstra godt at have fundet en leg som er sjov for både børn og voksne! Slackline! En line som spændes op mellem to store træer eller lignende! Det kan kun anbefales! Det er dog lidt svært og jeg er endnu ikke så god, men mine drenge er dygtige!







lørdag den 3. august 2013

Sommersjov

Det bliver ikke til meget bloggeri, men jeg vil altså hellere nyde livet ude i den dejlige sommer end at sidde foran computerskærmen!
Vores ferie er egentlig slut... meeen i løbet af ugen har vi alligevel nuppet to ekstra fridage for at tage på stranden ;-) Ups... Men sommeren skal altså nydes! Den kan jo forsvinde når som helst!
I dag tog Silas og jeg på tur. Bare os to. Vi havde ingen planer da vi gik ud af døren, men det endte med en herlig dag hvor vi både var på Forsvars og Garnisonsmuseum og sejlede en tur til den lille fine ø Engholm ud for Aalborg. Begge dele kan varmt anbefales hvis du kommer til det nordjyske.













Håber du nyder sommeren ligeså meget som vi gør!