fredag den 24. januar 2014

Fredagskagen

I dag afslutter min kæreste sin praktik på sygehuset og ville derfor gerne have kage med til kollegaerne. (Wuhu! En anledning til at bage kage!) Lidt synd at jeg så har bagt en kage, som manden ikke kan tåle, da han er super allergisk overfor alt hvad der bare lugter af nødder... Hmm jeg må hellere bage en ny weekendkage som han kan tåle ;-) Men her er den kæmpe fredagskage



Kagen består af 5 chokoladekagebunde og imellem dem er der en chokoladecreme med flødeost. På den nederste bund er der desuden drysset godt med hakkede mandler.
Herefter er kagen smurt lidt op med en appelsin-smørcreme for at gøre den mere jævn når siderne skulle beklædes med appelsin-marcipan.
Til sidst har jeg laver roser på toppen af appelsin-smørcremen.
 






Når jeg bestiller fondant og farver hjem, så køber jeg også altid nogle store kageæsker som denne. De er ikke særlig dyre, de er praktiske og så er det meget flottere end at hive kagen med på en bradepande.

Opskrifterne på bunde og cremer er faktisk alle gengangere her på siden. Jeg smed simpelthen mine ynglingssager ned i én kage!

Chokoladekagen og chokoladecremen finder du opskriften på HER

Smørcremen har jeg lavet af 250 g. blødt (!) smør, næsten en hel pakke flormelis (ca. 400 g), 1/4 dl. lun mælk, 2 tsk. vanillesukker og skallen fra en øko appelsin. Det hele piskes grundigt sammen i nogle minutter på fuld tryk.

Desuden har jeg brugt appelsinmarcipan fra Odense Marcipan.


Rigtig god weekend!
Edith :-)

tirsdag den 21. januar 2014

Børn skal have lov til at kede sig

En søvnløs nat. Det sker en gang imellem og er selvfølgelig dybt frustrerende. Men så står jeg op og får læst en masse spændende ting, som jeg ikke altid har tid til i hverdagene. I nat faldt jeg over en tankevækkende artikel skrevet af en pædagog. Børn skal have lov til at kede sig. Selvfølgelig tænker du, men vi glemmer det alligevel. Jeg gør i hvert fald.
Du kan læse artiklen fra Politiken her.

http://politiken.dk/debat/debatindlaeg/ECE2187671/boern-skal-have-lov-til-at-kede-sig/

Nu vil jeg gå i seng og kede mig selv i søvn.

torsdag den 9. januar 2014

At prøve noget nyt


Nogle gange skal man prøve noget nyt. Sådan et par torskerognsbukser som disse har jeg ikke smagt siden min barndom. Jeg husker dem som fantastiske (ligesom stegt lever...), men jeg kan ikke helt afvise at det skyldes noget barndomsnostalgi ;-) Nu skal det i hvert fald afprøves!
Lige nu koger bukserne i vand med rosmarin og laurbærblade og i aften skal de skæres i skiver og steges i smør. Mmm jeg tror det bliver godt!

God næsten weekend!

mandag den 6. januar 2014

Appelsinkage med rom-sirup og grape glasur





Vi havde en dejlig juleferie i Trondheim hos kærestens familie, men jeg savnede mit køkken, så nu hvor vi er kommet hjem, så er der fuld gang i bageriet!

Dagens kage er med appelsin og jeg ved ærlig talt ikke hvordan den smager! Kæresten skulle nemlig have den med i klatreklubben, så jeg venter stadig på en anmeldelse, meeeen den virkede svampet og god, så jeg tør godt dele opskriften allerede.

Appelsinkage med rom-sirup

Ingredienser:

(Til kagen)
2 øko appelsiner
250 g. smør
250 g. sukker
250 g. mel
4 æg
1 vanillestang
1 tsk bagepulver
1 tsk natron

(til sirup)
1 dl. appelsinsaft
1 dl god rom
4 spsk. sukker

Fremgangsmåde:
Alle ingredienser tages ud af køleskabet nogle timer inden brug da de skal have stuetemperatur.
Tænd ovnen på 175 grader.
Riv skallen af appelsinerne og pres saften. Stil til side.
Skrab vanillen ud og mas det sammen med en skefuld sukker, så det ikke klumper. 
Smør, sukker og vanille piskes grundigt sammen.
Tilsæt æggene til smør og sukker. Pisk hård i nogle minutter til det bliver en jævn masse. (Hvis æg eller smør er kolde så bliver massen grynet).
Tilsæt appelsinsaft og skal og pisk grundigt. Dejen kan godt blive lidt grynet men det er okay.
Bland mel, bagepulver og natron i en skål for sig og vend det forsigtigt sammen med de andre ingredienser.
Bag kagen i en smurt springform i ca. 40 minutter ved 175 grader.
Tjek om kagen er færdig ved at stikke en kødnål ned i midten. Hvis der hænger kage fast når du trækker den op så er kagen ikke færdig.

Imens kagen er i ovnen kan du lave siruppen.
Kog appelsinsaft, rom og sukker op i en gryde. Lade koge et par minutter og tag af varmen.
Det er vigtigt med en lækker rom. Captain Morgan eller lignende fungerer ikke så godt (- jo mindre selvfølgelig du er helt tosset med Captain Morgan!)

Med det samme kagen tages ud af ovnen prikker du nogle huller i den med en gaffel og hælder sirup over den varme kage. Lad herefter banditten køle helt af.

Du kan spise den som den er eller give den en omgang grape-glasur. Den lavede jeg bare med friskpresset grapesaft og flormelis.


 Jeg er forresten ikke så meget til de der sukkerfrie nytårsforsætter... 


søndag den 5. januar 2014

Søndagskage med grape-mousse



Søndagskage med grape-mousse, bananer og mango.

Silas ville gerne bage en kage i dag, så det måtte vi jo gøre.

Den er smadder simpel. Bundene er bagt efter denne opskrift og moussen laves således:

Grape mousse

1 dl. friskpresset grapesaft.
1 dl. sukker
2,5 dl fløde
1,5 blad husblas

Læg husblas i blød i koldt vand.
Pres grapen og kog saften op i en gryde sammen med sukkeret. Når sukkeret er opløst tages gryden af varmen. Lad den køle lidt ned.
Rør husblas ud i den varme saft.
Lad massen stå på køkkenbordet og køle helt af til stuetemperatur.
Pisk fløden stiv imens. Lad den gerne stå ude på køkkenbordet så den ikke er iskold.
Når saften er kølet af, så vendes den i flødeskummet.
Stil moussen på køl i en time eller to inden du lægger den i en kage.

Vi kom bananer i midterlaget og mango på toppen.

Simpelt og lækkert!

Jeg har forresten også en lækker nytårskage, jeg skal dele med jer snart!